12 august, 2009

Sangria

Det er på riktig varme sommerdager at den forfriskende spanske drikken sangria kommer til sin fulle rett. Sangria inntas aller helst i skyggen av et tre eller under en stor parasoll.
Å lage hjemmelaget sangria er superenkelt og kjempeforfriskende. For å lage sangria i en mugge til seks personer, trenger du:
1 sitron
1 appelsin
2 fersken
1–2 ss sukker
1 liter rødvin, f.eks. Rioja
5 cl brandy, gjerne spansk
1/4 liter iskaldt mineralvann
Isbiter
Skjær frukten i terninger eller skiver. Ha dem i en stor mugge sammen med alle de andre ingrediensene, unntatt mineralvann og isbiter. (Oppskriften er hentet fra klikk.no)
Viktig: Sett muggen i kjøleskapet i noen timer slik at fruktsaftene får trekke og sette smak. Før servering blander du forsiktig inn mineralvann og isbiter – bruk gjerne tresleiv. Sleiven skal også holdes slik at frukt- og isbiter ikke kommer ned i glassene ved servering.
Oppskriftene på sangria er omtrent like mange som antall barer i Spania. Men det er noen ingredienser som går igjen: rødvin, fruktbiter, honning eller annen søtning, rom eller annet brennevin.
Rødvinen er hovedingrediensen i sangria, og styrer mye av smaken på det endelige resultatet. Derfor bør du ikke velge dårligste sort. Fyldig smak er en fordel, og Rioja har mye å by på å så måte.
Alkoholstyrken på sangria varierer, avhengig av hvor sterk rødvinen er og hvor mye brennevin som tilsettes. Men det kan være greit å moderere seg, sterke drikker og varme går som kjent dårlig sammen.
Varier gjerne sangriaen med forskjellige frukter, som kirsebær, melon og fersken. Dersom du bare bruker fersken, får du en zurra. Du kan også bruke hvitvin istedenfor rød, da får du en sangria blanca. Sangria med cava (spansk musserende vin - som champagne i Frankrike) er også populært, men er sterk og bør helst drikkes om kvelden når det er svalere.
Puerto de Soller har sin egen sangria-bar;
BAR LAS DELICIAS
(Bildet er tatt tidlig på dagen, før de sangriatørste har ankommet.)
Jeg holder meg til "saften" vi får servert på Hotel Marina.

2 kommentarer:

Madame sa...

Når du fortæller om sangria, kommer jeg til at tænke på de somre i min tidlige ungdom, hvor jeg fik lidt for meget af denne lækre drik :-)

Mare Nostrum sa...

Når jeg leser Madame sin kommentar som er på dansk, husker jeg fra et besøk i Danmark for vel tretti år siden at en dansk mann engang sa til meg: "For meget af det gode kan der bli børn af, og det kan også være et gode". Så noen ganger tenker jeg som så: "Kanskje jeg selv er et resultat av for meget av det gode" men det var helt sikkert ikke Sangria den gangen.