10 juni, 2015

Doktorgradsavhandling om kjønn og militær identitet

Fredag 29.mai disputerte svigerdatteren ved Norges idrettshøgskole (NIH) over en doktorgradsavhandling om kjønn og militær identitet.


Det var en stolt svigermor som satt i salen som tilhører. Sammen med familie, venner og kolleger av Nina, både fra NIH, FFI (Forsvarets Forskningsinstitutt) og Forsvarsdepartementet.

Dette var en dag hvor jeg fikk skjerpet engelskkunnskapene mine. Alt foregikk nemlig på engelsk. Både introduksjon, prøveforelesning, avhandlingsforedrag og utspørring.


Først var det 45 minutt med prøveforelesning, inkludert en flott lysbildepresentasjon, over et tema hun hadde hatt knapp tid til å forberede: "Is a process of brutalisation still a necessary component of "warrior" socialisation or has it become obsolete in today’s military forces?" 

Som på norsk blir omtrent slik: "Er en prosess med brutalisering fortsatt en nødvendig del av "kriger" sosialisering eller har det blitt foreldet i dagens militære styrker?")

Her er hun i gang med prøveforelesningen:


Etter en pause var det tilbake til Auditorium A og disputas. Dette var en høytidsstund som ble åpnet ved at disputasleder, komitémedlemmene og doktoranden (Nina) gikk i prosesjon inn i salen.
 
Først holdt Nina sitt avhandlingsforedrag "The Struggle over Military Identity" ("Kampen om militær identitet") og deretter startet eksamineringen.  Komiteen besto av leder og to opponenter. Lederen ser til at alt går riktig for seg under disputasen, mens opponentene stiller spørsmålene.

Leder: professor Fiona Dowling, Norwegian School of Sport Sciences
1. opponent: professor Iver Neumann, London School of Economics
2. opponent: professor Aaron Belkin, San Francisco State University

Leder for Seksjon for kultur og samfunn ved Norges idrettshøgskole twitret dette da prof. Neumann stilte sine spørsmål. Til dels vanskelige spørsmål, som doktoranden besvarte med glans.


Deretter var prof. Belkins i gang med sine spørsmål.
Han kom med overraskende spørsmål, men også disse ble besvart med stor ro.


Etter eksamineringen var over kunne doktoranden senke skuldrene og ta en uformell prat med 2.opponenten.


Sentrale personer i forbindelse med forskning, doktoravhandling og disputas:
Fra venstre Kari Fasting (professor - seksjon for kultur/samfunn og Ninas veileder i forbindelse med doktoravhandlingen), Fiona Dowling (professor og leder av den sakkyndige komiteen), Kari Bø (rektor/dekan ved NIH), Aaron Belkin (2.opponent  og professor ved San Francisco State University), hovedpersonen selv ("doctor to be"), Iver Neumann (1.opponent og professor ved London School of Economics) og helt til høyre Dag Vidar Hanstad (professor og seksjonsleder ned NIH).


Ninas tidligere sjef og veileder Anders McD Sookermany (Major/Dr.Philos - Forsvarets Høgskole/Norges idrettshøgskole/FFI) gratulerer med vel gjennomført disputas. Han var hennes sjef på NIH/FFI da hun tok master og var en utmerket toastmaster under festmiddagen om kvelden.


Etter disputasen var det en pause før festmiddagen startet kl 18. I denne pausen skulle komiteen avgjøre om Nina hadde bestått disputasen. Jeg hadde fulgt nøye med kroppsspråket til opponentene og subjektivt var jeg selvfølgelig ikke i tvil om at hun ville få doktortittelen. Både opponenter og kolleger skrøt mye av henne rett etter disputasen, men først under middagen om kvelden ble det avslørt at hun hadde bestått og dermed fikk tittelen doktor.

Middagen var på Olympiatoppen Sportshotell hvor et festbord til over 40 gjester var dekket.  Alle som hadde vært involvert i disputasen; familie, venner og kolleger ble servert en nydelig middag. Kamskjell til forrett, and til hovedrett og tre nydelige søtsaker til dessert (bl.a. pannekotta med lakris).  Først var det en høytidelig del hvor det ble gjort stor stas på den nyutnevnte doktoren, både med taler og gaver.  Etter middagen var over ble det servert kaffe og kaker i en salong. Der ble det mer uformelt med taler, flere gaver og smalltalk. Det var hyggelig å få hilse både på venner og kolleger av Nina. Familie har stått litt på sidelinjen under arbeidet med doktoravhandlingen. Tema har vært kjent og vi visste at hun jobbet seriøst og mye med avhandlingen, men at hun hadde så stor respekt i de faglige kretser var i alle fall ikke jeg fullt klar over.

Fra januar i år ble hun ansatt som seniorforsker hos FFI på Kjeller og har en meget interessant jobb.

Fra fagmiljøet ble det nevnt at hun burde gi ut en bok. Æresgjesten mente at det foreløpig var nok med den boken hun allerede hadde skrevet; doktoravhandlingen på 351 sider.


Innholdsfortegnelse i doktoravhandlingen.


Som forord i avhandlingen takker hun de som har bidratt til valg i livet og de som står henne nærmest.


NIH publiserte disputasen slik.

Du kan også lese en artikkel publisert av NIH omhandler Ninas forskning, skrevet på norsk.

Dette var forresten første gang jeg var med på en disputas og jeg lite visste om hva som skulle foregå, men Wikipedia ga meg heldigvis noen svar på dette.

29.mai var en stor dag for svigerdatteren, men også for oss som står henne nær. Jeg er glad jeg fikk være med å dele denne dagen med henne. 


3 kommentarer:

Anonym sa...

Litt av en bragd, på engelsk til og med, skjønner godt at du er veldig stolt!
Hilsen Bente..

Bjørg sa...

Innsats det står respekt av. Om noen måneder blir det kreering av alle dem som har tatt doktorgraden i løpet av de siste månedene. Vi var i universitetets aula og opplevde dette, høytidelig var det. Nydelig tapas i universitetets bibliotek for alle etterpå. Stolt mor.

Unknown sa...

Takk for hyggelig kommentar Bjørg! Skulle gjerne vært til stede i Universitets Aula under det arrangementet, men regner med at det blir i løpet av høsten og da oppholder jeg meg i Spania. Dato er ikke fastsatt, så kanskje det passer med en retur til "gamlelandet" da? Håper det!