16 januar, 2014

Den blå timen

har alltid fasinert meg, uansett hvor jeg er i verden. Denne timen når solen forsvinner og det går fra dagslys til mørke. I går var den blå timen ekstra vakker og jeg prøvde å fange den til minnebrikken.I følge professor i solfysikk, Viggo Hansteen, oppstår blåtimen når solen er under horisonten. "Egentlig gir solen fra seg både rødt og blått lys, men når den har kommet langt nok ned er det bare det blå lyset som når frem til oss. De blå lyspartiklene oppfører seg nemlig annerledes enn de røde og kan skifte retning undervegs", forklarer Hansteen. "Det er akkurat som baller du kaster i veggen. De blå partiklene treffer oksygenmolekyler i atmosfæren og spretter til siden. Mens det røde lyset bare går rett frem, brytes det blå lyset lettere.
 

"Om vinteren bruker solen ekstra lang tid på å gå ned. Da er vinkelen mellom solens bane og horisonten liten", forteller statsmeteorolog Ole Nielsen. "Mange steder i Norge varer skumringen en hel time nå i desember. Dette handler nok mest om astronomi, men også været spiller inn" sier meteorologen.


Eller kommer kanskje den blå timen fra Blåfjell?  Samme for meg, bare jeg får nyte den blå timen.  Ofte...


4 kommentarer:

Anita Ness sa...

Vakkert, mindfullt, nydelig innlegg, blue:)

hobbystua sa...

Hei Randi og velkommen tilbake til ditt vakre hjemsted. Noen magiske bilder du har tatt av blåtimen,og for en utsikt du har mot havet også. Antar du har tatt bildene fra ditt hjem? Håper du har hatt noen fine uker i Spania og at alt er bare bra med deg. Har tenkt masse på deg skal du hvite. Fortsatt fin kveld og en klem fra meg:-)

Synnøve. sa...

Det er so vakre bilder Randi. Skul önske eg kunne ta slike og. Men nå har isen lagt seg på Nuguren igjen.
Klem Synnöve.

Unknown sa...

Så nydelig!! Jeg er som deg - også veldig glad i de blå timene:-)