31 mars, 2010

Skynd deg å elske...

"Skynd deg å elske" er en vakker og gripende bok som jeg sterkt vil anbefale.
Jeg fikk den i julegave og har lenge hatt et blogginnlegg i tankene.

Boken er varm, handler om masse kjærlighet og om hvordan to mennesker lever med den enes demenssykdom. Den beskriver pårørende som har problemer med å finne informasjon og det å få et verdig helse- og omsorgstilbud. Bokens sterke side er at forfatteren deler med oss de vonde og vanskelige følelsene som alle pårørende sliter med i møte med en sykdom som det i dag ikke finnes noen kur for.
.
Oppmerksomheten var enorm da tidligere fiskeriminister Jan Henry T. Olsen stod frem med diagnosen Alzheimer, bare 51 år gammel. I mars 2008 brøt ekteparet Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes det offentlige tabuet og synliggjorde den alvorlige sykdommen Alzheimer. I boken ”Skynd deg å elske” deler Laila Lanes sine opplevelser fra et sterkt samliv. Paret hadde giftet seg i 2006, sommeren da de begge fylte 50. Halvannet år senere fikk de den knusende dommen av legene ved Hukommelsesklinikken på Ullevål sykehus, Jan Henry hadde Alzheimers sykdom.
.
Utdrag fra boken:
"Jeg skal passe på deg," sier jeg. "Og jeg skal passe på deg," sier han. Akkurat som om han ikke forstår at han ikke kommer til å bli her lenge nok til å passe på meg når jeg blir gammel. Jeg vet ikke, kanskje er det ironi. Jeg tør ikke spørre.
.
Dette er en bok som har satt sine spor i meg!
.
Jeg avslutter med et klipp fra NRK hvor Jan Henry T. Olsen og Laila Lanes er i studio hos Grosvold (07.11.09). Se klippet her.

6 kommentarer:

Synnøve. sa...

Har värt på leiting etter den boka faktiskt. Men ikke funnet den.
Får se på biblioteket neste gang eg er på Kongsvinger.

Ha nå ei flott aften.
Klems Synnöve.

Anne Britt sa...

Ja, dette er en vakker bok, som en ikke glemmer så lett. Den gjorde mektig inntrykk, da jeg leste den, krøp innunder huden og ble der.
Jeg fant den på biblioteket, sto på venteliste en stund faktisk, men den var verdt å vente på.

Yvonne sa...

Broderiet är gjort av min mamma på 60-talet! Och jag var nog med på ett hörn om jag inte minns fel. Tyckte det var roligt redan då! :) Denna bok har jag inte hört talas om, kanske finns den på svenska? Ska kolla! Må gott!!

Jorunn Helene sa...

Det høres ut som en sterk og gripende bok, kunne tenkt meg å lese den.
Vi mennesker vet så lite om morgendagen, at alle burde bruke dagen i dag til å gjøre noen glad.
Så ønsker jeg deg en riktig god Påskehøytid.
Klem fra helene.
E.B. vgb.

Madame sa...

Det lyder vel nok gribende, Randi! Mange tak fordi du fortæller om bogen - den må jeg læse.
God påske til dig!

Anne sa...

Å ja, sterk å lese sikkert. Håper p¨å å lese den en dag jeg også, men jeg så nå henne i Viggo på lørdag og gråt ja, tårene trillet over denne sterke historien, og det slo meg Randi; motgang gjør sterk, må man så må man!!!