11 februar, 2014

Marked i Spania

Når jeg tenker meg om, har jeg aldri likt å gå på marked. Årsaken er vel at jeg ikke kan fordra pruting. På dagens markeder er det flere som har faste priser, men fortsatt må man prute hos mange og dette synes jeg er slitsomt.

Husker godt første gang jeg var på et marked på sydligere breddegrader. Det var i 1966, i Aosta - ikke langt fra St. Berhardspasset i nordvestlige Italia. Verken mamma eller jeg likte prutingen, så vi handlet ikke stort. Allerede dengang hadde jeg veskedilla, så den nye vesken jeg har i hånden fikk jeg prutet ned til den "nette" sum av 4 million lire. Kursen på italiensk lire i 1966 gjorde oss til millionærer, omregnet til norske kroner ble det ca 40 NOK. Selv om vi ikke handlet så mye, var det en eksotisk opplevelser for oss nordboere å gå rundt på markedet.


Kun en gang kan jeg huske gleden ved å gå på marked. Det var i Alicante for knappe 12 år siden. Da var jeg sammen med ei spansk dame for å handle inn frukt og grønnsaker for den kommende uken. Litt av en opplevelse å gå rundt blant spanske husmødre som prutet og bar seg. Samtalen gikk høylydt om varene som var blitt så mye dyrere etter overgangen fra Pesetas til Euro.

De siste årene har jeg holdt meg langt unna markeder når jeg har feriert i Spania. Sneiet innom markedet i Altea sist vår og kjente at jeg ble stresset, selv om det ikke var trangt om plassen der. Kjøpte cover til iPad og mobil på dette markedet. Det er billig på marked og kvaliteten er bra.


For en god måned siden var jeg på marked i Villajoyosa. Markedet i denne byen er beregnet på lokalbefolkningen og ikke turister. Derfor blir det et helt annet utvalg her enn på de typiske turistmarkedene, som har mye "jallavarer".

Markedet i Villajoyosa er hver torsdag og tilbyr mange varer fra området. Hit kommer husmødrene i byen med sine trillbager for å sikre seg gode råvarer til ukens matlagning. Og hvilket eldorado for en husmor! Jeg var der for å kjøpe cover til min nye iPhone og var innom kun denne boden før jeg gikk videre til det spiselige. Klær, sko og vesker har jeg nok av!

Denne dagen var jeg uten mitt Ixus-kamera, men brukte mobilen flittig. Dårlig kvalitet på bildene, men her får dere et lite utvalg i frukt, grønnsaker og blomster.


Markedsbodene er like fargerike som husene i gamlebyen i Villajoyosa.


Utvalget er stort og prisene er gunstige for oss nordmenn.


Jordbærene er ikke like smakfulle som de norske, men prisen kan vi i alle fall ikke klage på!
Fersk ananas kan vi få til omtrent samme pris her hjemme. I alle fall når de er på tilbud.


Jeg skulle gjerne tatt helgehandelen her!


Etter å ha gått gjennom "frukt & grønt", tok jeg "blomstergaten".

Da jeg ferierte i Villajoyosa i 2003 skulle jeg kjøpe en blomsterbukett for å ta med på et besøk. Blomsterbutikk fant jeg, men der var det nesten bare kunstige blomster. Friske blomster kjøper folk på markedet og skal man ha en blomsterbukett må den som regel bestilles på forhånd. Nå for tiden er det litt bedre utvalg i blomsterbutikken, men fortsatt ikke som vi er vant til her hjemme. Ingenting å si på utvalget på markedet i alle fall.


Markedet har også sin egen helsekostbod med preparater av alle slag.


Markeder på Costa Blanca (kilde Aktuelt Spania):
 • Mandag: Elche, Santa Pola, Callosa d'en Sarria, La Nucia, Parcent, San Pedro og Denia.
 • Tirsdag: Altea, La Cala Finestrat, Callosa (frukt og grønt), Orihuela og Mil Palmera (17-20).
 • Onsdag: Benidorm, Callosa de Segura, El Campello, La Mata, Guardamar, Torrevieja, Muchamiel, Polop og San Miguel de Salinas.
 • Torsdag: Alicante (Plaza de Toros), Villajoyosa, Gandia, San Javier, Javea, Pego, Rojales og Torrevieja (La Marina)
 • Fredag: Alfaz del Pi, Torrevieja, Oliva, Finestrat, Gatas de Gorgos, Denia (frukt og grønt), Moraira, Los Montesinos (kveld)
 • Lørdag: Alicante, Jalon, Elche, Callosa d'en Sarria, Santa Pola, Gandia, Cala de Finestrat, Calpe, Benissa, Playa Flamenca.
 • Søndag: Alicante, Benidorm, Albir, Cisne Benidorm (loppemarked), La Nucia, La Manga, Campo Guardamar,  Ciudad Quesada og Urb. Marina.

I
Gran Canaria kjenner jeg til disse markedene:
 • Mandag: Puerto de Mogan (kun produkter laget på Gran Canaria).
 • Tirsdag: Argueineguin.
 • Onsdag: Vecindario og San Fernando (Maspalomas).
 • Fredag:  Puerto de Mogan.
 • Lørdag:  San Fernando
 • Søndag:  Teror, Puerto Rico (bondens marked)
 •  

Hvordan er det med deg? Liker du å gå på marked?  Handler du? Pruter du?

Fortell i en kommentar!1 kommentar:

mormonsen sa...

Nei, jeg liker heller ikke å prute, så jeg er svært sjelden innom markeder. Må man virkelig prute på frukt og grønnsaker også på markedene? Jeg fant forresten verdens beste og billigste frukt/grønnsakbutikk i San Fernando, i det eldste shoppingsenteret. Kortreist mat, og vi handla fulle bæreposer for noen få euro.;)