01 mai, 2013

Restaurante Casa Vital i Altea

...fortjener virkelig et blogginnlegg fra min side. En solfylt dag i april ble jeg forelsket i Casa Vital. Og det var forelskelse ved første blikk! Håper jeg får fram det beste ved Casa Vital i dette innlegget, for det fortjener restauranten. Jeg har jobbet lenge med innlegget, men endelig føler jeg det er modent for offentligheten.

"Man må jobbe mot suksess for å oppnå suksess" har Ålesunderen Åge Folkestad uttalt. Han er eier og driver av Restaurante Casa Vital i Altea.  Med pågangsmot og eventyrlyst har denne Askeladden virkelig fått til den han har ønsket. Restauranten har blitt en suksess etter mange års hard jobbing. Hardt arbeid er det nok fortsatt, for et slikt etablissement driver seg ikke selv.

Casa Vital har en vindunderlig beliggenhet i gamlebyen, ikke langt fra kirkeplassen i Altea.


På siden til Casa Vital kan vi lese om det falleferdige huset Åge kjøpte for 13 år siden og den spede start for Alteas minste tapasbar. Ved åpningen av Casa Vital i august 2000 hadde han 5 tapasretter og 12 flasker vin i hyllene. Ute var det 5 bord og 11 stoler, inne var det 5 barkrakker.  Dagens Casa Vital har plass til 48 personer på terrassen, 32 inne i restauranten og 14 i vinkjelleren. Restauranten har i dag en rikholdig meny og kjelleren har mer enn nok vin. Huset fra 1840 er pusset opp med hjertet. Det framstår i dag som et innbydende og genuint hus.


Jeg besøkte altså Casa Vital tidlig i april, da jeg ferierte i Albir. Etter en vandring i Alteas gamleby var det tid for lunsj og Casa Vital ble valgt. Restauranten har en variert meny; salater, tapas, kjøtt, fisk, pasta og vegetar. Her finnes også barnemeny. Menyen er spansk med norske innslag. Blant annet finnes ovnsbakt norsk torsk og grillet norsk vill laks på menyen.  Prisene var overraskende lave. Menyen kan du se på nettsiden til Restaurante Casa Vital.


Ensalada Altea med serranoskinke og manchego ost ble vårt valg.  Velsmakende!


Som den gode Ålesunder jeg er, måtte jeg selvfølgelig spørre vår kelner om eieren Åge var tilstede.
Jeg fikk vite at han hadde fri og beklaget naturligvis at jeg ikke fikk møte ham når jeg først besøkte restauranten hans.  Etter 10 minutt dukket likevel Åge opp ved bordet og vi fikk en hyggelig samtale.


Jeg har stor respekt for det arbeidet han har lagt ned på Casa Vital og for kulturen i Altea. Hver torsdag har Åge historiske byvandringer i gamlebyen. Byvandringen er etter inspirasjon fra Harald Grytten i Ålesund. Åge har mellomfag i historie og har tilegnet seg stor lokalkunnskap om Altea. Han har også skrevet boken "Altea i mitt hjerte".  Fredag er det vinsmaking med middag på Casa Vital. Hver lørdag arrangeres konserter med flamenco, bossa nova og latinamerikanske rytmer. Casa Vital har også jevnlige kunstutstillinger.

Åpningstider på Casa Vital:  Mandag til søndag 12:00-16:30 og 19:00-23:30.

Den store terrassen har en gang vært skolegård. I dag er den gamle skolebygningen prestebolig og skolegården er blitt en del av Casa Vital. Terrassen er et av Alteas mest besøkte utsiktspunkter. Her har Åge åtte bord med uteservering nesten hele året.  Det sies at Altea har mer enn 300 soldager i året og derfor kan terrassen brukes de fleste dager i året.


Åge inviterte oss inn i restauranthuset og det sa vi selvfølgelig ikke nei til. Den intime restauranten har 32 sitteplasser og er rikt utsmykket med kunst.


Jeg elsker gamle hus med mange detaljer og Casa Vital gikk rett inn i mitt hjerte.


Vi ble også invitert ned i vinkjelleren (Bodega)


- et eldorado for en vinelskere!


Casa Vital har egen vin, produsert på Bodega Santa Margarita i Albacete. Etikettene er laget av kunstneren Roald Tellnes fra Karmøy. Vino Casa Vital blir lansert på bestillingsutvalget til Vinmonopolet 5 juli 2013. I neste uke lanseres vinen på Østlandet, blant annet i Oslo den 8.mai.

Vino Casa Vital har rosé - og hvitvin, samt to typer rødvin. Den røde crianza har ligget 12 måneder på franske og amerikanske eikefat, mens roble kun har fem måneder på fransk eikefat. Fra venstre rosévin, rødvin (ciranza), hvitvin og helt til høyre den unge rødvinen (roble).


Sjefen sjøl ga oss bordbrikker, noe vi selvfølgelig satte stor pris på.


Åge er en tilstedeværende sjef. Hyggelig, kunnskapsrik og serviceinnstilt.
Gode medhjelpere er også viktig når man driver et sted som Casa Vital.


Før vi forlater Casa Vital må bloggdama nyte utsikten fra terrassen nok en gang.  Som eier Åge sier: Casa Vital har en den beste beliggenheten i Altea. Og jeg legger til; den mest spektakulære!

Klippen over hodet mitt er Penyal d'ifac (Calpeklippen). Klippen er et kjent landemerket på Costa Blanca kysten. Synlig både fra nord og sør der den ligger på en odde ut i havet og strekker seg 332 meter over havet.


I fjellsiden over byen ligger Altea Hills med luksusboliger.

Måken Jonathan hilser på meg i det jeg skal forlate terrassen.  Jeg assosierer Måken Jonathan med Åge Folkestad.  Han som brøt ut av flokken for å gå sine egne veier...


Dette bildet har jeg lånt fra FB-siden til Restaurante Casa Vital (originalen er fra "Valencianisme en fotos") og viser samme utsikt på slutten av 1920-tallet.  Gamlebyen er nok stort sett den samme som i dag, men ellers er det ikke mange hus i området.


Jeg beundrer Casa Vital og utemiljøet nok en gangVi betaler for mat og drikke, samt vinflasker som skal få være med hjem.


Vi takker for oss og ønsker Åge Folkestad lykke til videre.Her er adressen til Restaurante Casa Vital:


Til slutt må jeg fortelle at Vino Casa Vital smaker nesten like godt hjemme i Norge som i Spania. Men bare nesten; den spanske atmosfæren manglet her hjemme!


Restaurante Casa Vital fikk god omtale i ukebladet Hjemmet i februar.Avslutter med en video fra Restaurante Casa Vital og anbefaler restauranten på det varmeste!
Oppdatering 18.11.13:

Etter mitt første besøk på Casa Vital i april, har jeg vært tilbake mange ganger. Jeg bare elsker denne restauranten. Mat, drikke, service og utsikt; alt er perfekt! Smilet er selvfølgelig på plass når jeg nyter noen timer på Casa Vital.


Jeg foretrekker å ankomme Casa Vital før vi går inn i "den blå timen".  Nyte den fantastiske utsikten over Middelhavet ved solnedgang, før mat maten serveres.


Menyen er variert, men jeg anbefaler gjerne "Solomillo de Ternera con Salsa Roquefort" (indrefilet).


Tapas har jeg nevnt tidligere og den anbefaler jeg selvfølgelig også. Og selvfølgelig med husets vin som tilbehør! Nå får vi kjøpt Vino Casa Vital (Bodega Santa Margarita) i Norge også, så jeg slipper den ekstravekten når jeg reiser hjem.

 
Etter middagen bestiller jeg alltid en carajillo.
På Casa Vital er carajillo'en helt perfekt, med kaffebønne og sitron.


For all del; du må ikke forlate Casa Vital for tidlig på kvelden.  Da kan du nemlig gå glipp av fyrrig spansk sang og musikk!


Oppdatering etter besøk i mars/april 2014:

Restauranten har fått nye møbler. Stilige italienske møbler, med gode stoler. Flotte stoffservietter er også ny av året. Og ny kunstner smykker veggene siden sist jeg var her.  Denne gangen er det Astri Eidseth Rygh som har utstilling her. Hun med "egget" (Tellus Egg) under OL på Lillehammer!


Jeg var her en torsdag kveld og spiste deilig tapas.


I februar 2015 var det "Ålesundstreff" på Casa Vital.  Denne gang spiste jeg deilig kyllingfilet og skeiet ut med ostekake til dessert.  Verdens beste!


Åge har også historiske byvandringer i Altea.  Hver torsdag klokken 18, med oppmøte på restauranten. Du kan lese mer om byvandringen her.Langfredag 2015 var jeg på Casa Vital da prosesjonen "Santo Entierro de Cristo" passerte. En fantastisk opplevelse, så vanskelig lar seg feste på minnebrikken. Jeg har likevel skrevet et blogginnlegg og har en del bilder fra prosesjonen. Du finner det her.

Om du vil oppleve prosesjonen på nært hold et år senere, anbefaler jeg å bestille bord i god tid.

Hvis du har besøkt Casa Vital, så fortell gjerne om dine erfaringer i en kommentar!


5 kommentarer:

Synnøve. sa...

Så artigt å lese om dette. Når eg var der nede og for noen år siden så spiste vi der nokre ganger og. Kjempegod mat og koslig atmsfäre.
Så göy å lese om.
Oppleverer turen min igjen....
Takk for det Randi :D

Irene sa...

Flott innlegg, og fantastisk reklame. Har feriert i Albir noen ganger, og har også besøkt Altea. Men fant ikke noe favorittsted da vi var der nede. Kan hende vi får det neste gang :o)

Irene

hobbystua sa...

Hei Randi:-)Du skriver rett fra hjertet og jeg blir helt oppslukt av alt du beskriver av både plasser du besøker og ikke minst god mat og drikke. Tror jeg hadde kost meg med deg som reisefølge:-)Men nå teller du vel ned 3 dager så er du snart på plass igjen. Kos deg og pass på og reise så lenge du har mulighet til det. Mange klemmer fra Marianne som har kommet hjem etter en liten uke i solen på Gran Canaria:-) Det var nydelig:-)

Anonym sa...

Hola Randi!
Veldig kjekt å lese, virkelig flink er du!!
Har bare vært i Altea på gjennomreise, men nå vet jeg hvor jeg vil stoppe og spise om jeg reiser oppover til Levante..
Besos Bente!

hobbystua sa...

Hei Randi:-) Mange takk for koselige ord på min blogg nå,og jeg har svart deg under innlegget du la igjen. Så du er ikke glemt. Må du ha en fin helg og snart er du klar for en ny tur,hadde klart en på strak arm jeg også. Men godt og ha noe og glede seg over for høsten igjen også. Men da 14 dager:-) Klem fra Marianne:-)