21 april, 2013

Guadalest

er en liten landsby som ligger i den nordlige delen av Marina Baixa i provinsen Alicante. Fra Albir, hvor jeg ferierte tidlig i april, er det ca 23 km å kjøre inn i landet til Guadalest. Fra Alicante er det ca 75 km.  Landsbyen ligger 595 meter over havet og har kun ca 200 innbyggere. Kartet under viser beliggenhet.


Veien fra kysten innover landet kalles "La Ruta del Nispero" forteller Sverre Holm i sin bok "Absolutt Spania". Veien til Guadalest er naturvakker. Når Guadalest åpenbarer seg ned i dalen må jeg trekke pusten. Omkranset av fjellkjeden Sierra Aitana og vinmarker ligger den vakre landsbyen på en høyde.Guadalest er Spanias tredje største turistmål, kun Pradomuseet i Madrid og vakre Alhambra i Granada har flere besøkende. Grunnet store besøkstall måtte veier forbedres og parkeringsareal utvides. Spanjolene kan virkelig dette med infrastruktur. De har faktisk en egen minister for utvikling og infrastruktur.  Utbyggingen startet i september 2010 og vil koste tilsammen 813.793€. 


Ingen opplysning om når prosjektet skal være ferdig, men nye parkeringsplasser er allerede opparbeidet. 


Det opprinnelige Castell de Guadalest ble bygget av maurere i år 715, for så å bli overtatt av kristne på 1300-tallet. Det er lite igjen av den opprinnelige borgen, den ble ødelagt av to jordskjelv i 1644 og 1748.  Castellet ligger på toppen på bildet under.


Klokketårnet er det mest fotograferte motivet i Guadalest
Oversikt over Guadalest (bilde av stor oppslagstavle på parkeringsplassen).

Fornuftige som mitt reisefølge og jeg er, tok vi oss til innlandsbyen før mengder av turister ankom. Dermed slapp vi å gå i kø overalt.  Først ruslet vi rundt i den nedre delen av byen.Som alle andre turiststeder, lå souvenirbutikkene tett.  Stort sett samme utvalg i alle butikker.


Jeg er mer interessert i trapper og bygninger enn butikker.  Se på disse vakre trappene! Ikke få føtter og klover som har besteget disse trappene...


Jeg liker folketomme gater.  Da er det enklere å fotografere.


Det er mitt første besøk i Guadalest og da blir det selvfølgelig mye fotografering.


Det finnes også profesjonelle fotografer i Guadalest og siden vi er turister må vi selvfølgelig ha med oss dette minnet hjemMellom nedre og øvre bydel er det flott utsikt. Vi ser helt til Middelhavet.


Puerta de San José heter inngangen til den øvre landsbyen i Guadalest. Vi kalte inngangen for "vindtunnelen", for når vi gikk gjennom der føltes det som om vi gikk i storm i havlandet.


Siden vi kom så tidlig var det folkestille gater og det var en fornøyelse å rusle rundt i Guadalest.

Midt oppe i bakken lå en butikk som vekket min interesse.  Mye fint, men altfor store souvenirer å ta med seg hjem til Norge!  Dette må være butikken for de som bor i området hele eller halve året.Vi var også innom Iglesia Parroquial de Nuestra Señora de la Asunción


Vi må på utsiktspunktet for mer fotografering av dette vakre områdetGuadalest ligger i en dal med samme navn og er omgitt av de høyeste fjellene i området. Mot nord ser man Sierra Xortà (1126 m), i sør er Sierra Aitana (1558 m) og i vest finner du Sierra Serrella (1361 m). Området er et yndet utfluktsmål for fastboende på Costa Blanca, både for bilturer, sykketurer og spaserturer.


I dalen ligger også landsbyen Beniardàog Benimantell. Som en grønn smaragd ligger innsjøen Embalse de Guadalest under Guadalest. Innsjøen er vannreservoaret til området og til byer som Altea. Guadalestdemningen er en demning med et mindre vannkraftverk i provinsen Alicante. Vannmassene som demmes opp har et volum på inntil 16 millioner m³. Selve damanlegget er 77 meter høyt og 285 meter lang.


Moder Jord viser fram spesielle formasjoner av naturen i dette området.  Dette må være spor fra jordskjelvene i 1644 og 1748.


Vi fikk ikke testet kondisen i de mange trappene opp til toppen av borgen, Castillo de San José. Porten var stengt da vi var der. Ikke noe skilt, verken om åpningstid eller hvorfor den var stengt. Muligens rehabilitering før turistsesongen starter for fullt.


Øverst i landsbyen ligger Plaza de San Gregorio. På dette torget står et monument til minne om San Gregorio.  I månedsskiftet mai/juni hvert år arrangeres Fiestas of San Gregorio. I 2013 er det 1.-3.juni som er festivaldatoer. Ettersom det er ungdommer som er ansvarlig for festivalen, kalles den også Fiestas de la Juventud. Under festivalen arrangeres idrettskonkurranser, arrangement dedikert helgenen, parader og prosjesjoner.


I Guadalest er det mange museum, men vi var innom kun et museum; El Museo Etnológico de Guadalest.  Gratis inngang og forklaring av museets innhold på det språket man ønsker, også på norsk.


Inne i museet var det ikke lov til å ta bilder, men inne i huset sto en fotograf for å fotografere besøkende. Vi lot oss avbilde, for salgsinntektene fra fotograferingen gikk til drift av museet. Dette museet er et typisk hus fra 1800-tallet og ved inngangen fikk vi låne en innplastet A4-side med forklaring av innholdet i huset på norsk. Museet inneholdt mye fra denne tidsperioden; bakerovn, en anretning, en stall med "dyr" (kunstige), ulike verktøy for landbruksarbeid, et soverom med møbler og klær denne perioden. I en annen del av museet fikk vi se hvordan produksjon av olivenolje foregikk, maskiner og verktøy for vinlaging, en kornmølle og mye verktøy som ble brukt i småskalet landbruk.


Foruten dette museet finnes bymuseum, samtidsmuseum, dukkemuseum, miniatyrmuseum, automobilmuseum med gamle bilder og motorsykler, torturmuseum og et museum med en samling på over 20.000 salt- og pepperbøsser fra hele verden.

Vi beveger oss til nedre del av Guadalest igjen og tar pause på en restaurant med fantastisk utsikt. Solen begynner å varme og det er viktig å holde væskebalansen i orden! Vann til venninna og ferskpresset appelsinjuice til meg.


Vi har snart avsluttet vårt besøk i Guadalest og nå begynnner det å bli folksomt i gatene.Jeg nyter de siste øyeblikk av stille gater, vakre hus og detaljer i Guadalest 
Jeg fant en video på websiden til Guadalest.Guadalest var en stor opplevelse, men også bilturen langs "La Ruta del Nispero" var også øyefryd.
Bildet under er tatt gjennom bilvinduet på vei hjem.


Om du er på Costa Blanca anbefaler jeg en tur til Guadalest.
Har du allerede vært der; fortell om din opplevelse!


4 kommentarer:

Anne sa...

Jett om det der har vært plassen for meg og mitt kamera da Randi, tror jeg hadde kosa meg glugg ihjel gitt!!

Superkjekt at du fikk vært der litt utenom det aller værste turistsesongen, for da kan jeg tenke meg det kan bli litt trangt og kaotisk på en slik liten plass, og mye av gleden forsvinner i trengselen :-)

La spesiellt merke til det fine treet, det lilla, så sinnsykt vakkert mot de grå gamle bygningene, helt dåååånnnn

Anneklem din vei.

eljos sa...

En utrolig fin reisebeskrivelse du har laget her, av et utrolig sted!! Jeg blir ganske ydmyk når jeg kommer til slike steder med så MASSE kultur, og at aslt er tatt vare på, og tatt hånd om på en slik måte. Vi har mye å lære i Norge.........

Irene Sletvik sa...

For ett fint innlegg. Hit vil man dra :)

Quiltefia sa...

Hei!! Problemet med å lese dine innlegg er at jeg vil ut og reise!! Gjerne med en gang...... Men det blir vanskelig med hensyn til jobb osv......Men det går jo ann å drømme seg bort noen minutter!! AnneK:-)