13 mars, 2011

Evig Ung

Onsdag kveld hadde jeg det virkelig fornøyelig. Var en tur til Molde og så Riksteaterets forestilling Evig Ung. Stykket hentet fram både latter og vemod hos meg. Handlingen er lagt til Det Norske Teatret om 40-50 år. Teatret er blitt gamlehjem og skuespillerne bor i sine gamle garderober. (Alle bilder er fotografert fra programmet.)
Bestyrerinnen (syster Marit) starter forestillingen med å desinfisere møblene. I det daglige gjør hun sitt beste for å kjede livet av beboerne med eldretrim, gospel om død, forråtnelse, begravelse og krematorium.  Syster Marit truer stadig med den store sprøyten om ikke beboerne gjør som hun vil, men stort sett får "gamlingene" ha oppholdsrommet for seg selv. Heldigvis! For i hennes fravær blir det rock'n roll.
Anders Rogg har blitt utgammel, men fortsatt en virtuos med tangentene. Dessverre har han mistet taleevnen og bare babler uforståelig i vei. Han er med årene blitt veldig glad i å spille i begravelser.
 
En annen beboer er Håkon Moe. En elegant herremann slåbrok og stilig spaserstokk. I sin senile verden er gullfisken i glassbollen det viktigste for ham.
Bjørn Sundqvist er med i Evig Ung som aske i urnen på flygelet. Asken blir flere ganger til besvær for beboerne!
Gjertrud Jynge er stort sett opptatt av sex og har et ukultivert språk. Saftig nordlending. Rasende på stort sett alt og alle!

Trond Høvik er gamlehjemmets hippie. Han tar livet med ro og lar seg ikke stresse. Har fortsatt langt hår og deler en joint med de andre beboerne, om enn litt ufrivillig.
Det gamle ekteparet Thomas Bye og Charlotte Frogner er virkelig skjønne. Han omsorgsfull og litt sjalu, hun avdanket primadonna og selvopptatt. Dette paret klarte å bringe fram tårer i øyekroken min med sin vakre framførelse av I Got You Babe.Etter premieren på Den Norske Teatret i Oslo våren 2009 skrev Mona Levin skrev at rollen Charlotte Frogner har i Evig Ung er en himmelsk kombinasjon av Wenche Foss,  Aase Bye og Bab Christensen. Og ja, jeg så veldig mye Wenche Foss i Charlotte Frogners rolle.

Alle er forresten utrolig dyktige skuespillere. Etter 2 timers stilstudie gir jeg 20 i stil. Her er altzheimer og parkinson godt representert. Å holde fast i kroppspråket og stemmeleie i over 2 timer er litt av en prestasjon!  De skildrer "gamlingene" på en troverdig måte. For en mimikk!

Dette er musikkteater og skuespillerne er også dyktige sangere. Hver gang syster Marit forlater dagligstuen, stavrer de seg opp av stolen og drar en rockelåt. Kjente sanger fra 60 og 70-tallet kommer som perler på en snor.  De gleder publikum med helt nye tolkninger av sanger som I Love Rock´n´roll, Sweet Dreams, I Will Survive, Smells Like Teen Spirit, You Can Leave Your Hat On - og mange, mange flere.

Selv om alle synger bra er det Trond Høvik som imponerer mest med sin sangstemme. Han drar også saksofonen fram fra sjømannskista, men spille kan ikke. Han drømmer seg heller vekk med å holde kjærlig rundt saksofonen. Saksofonen kan derimot Charlotte Frogner spille på. Til stor applaus! Og når skuespillerne får med seg publikum på We shall overcome løfter nesten taket seg. Blant publikum på ca 800 var nok aldersgruppen +50 i overtall og det var en fantastisk stemning i salen. Stående ovasjoner i flere minutter og kun smilende ansikter etter forestillingen.
.
Mona Levin skrev også dette i sin omtale etter premieren i Oslo: "En smule ondskapsfullhet mangler heller ikke, og en gebrekkelig slåsskamp blir en oppvisning i teaterfantasi. Støttestrømper, gebiss, kateter, løshår, dårlige eller ingen ben forhindrer hverken livsglede, danseglede, seksualdrift eller rusbehov. Det er lærdommen i et stykke som kanskje er blott til lyst, kanskje er en komisk versjon av "For lukkede dører". Uansett: helsefarlig morsomt."  
.
Evig Ung fikk NRKs Komiprisen i 2009.


TEATRET VÅRT - MOLDE skriver dette på nettsiden sin:

EVIG UNG av Erik Gedeon. Oversatt av Marit Tusvik

I Evig Ung får du oppleve unge skuespillere som spiller seg selv på et gamlehjem en gang i fremtiden. Det har gått 30–40 år, men under en gebrekkelig fysikk banker ennå unge, ville hjerter, gjøglerglede og ungdommelig opprør. Nykkene har overlevd, det samme har vondt blod og gammel kjærlighet, og ikke minst talentet og alle de gamle rockelåtene de kunne framføre bedre enn noen annen. Kort fortalt, generasjonen som nektet å bli gammel, som ville være evig ung, Forever Young.

Hver gang sykepleieren forlater dagligstuen, stavrer de seg opp av stolen og drar en rockelåt. Du kan glede deg til helt nye tolkninger av sanger som I Love Rock´n´roll, Sweet Dreams, I Got You Babe, I Will Survive, Smells Like Teen Spirit, You Can Leave Your Hat On – og mange, mange flere. Etter premieren skrev pressen:

”Usannsynlig vellykket (…) en påminnelse om hvor lett det er å bli en gammel tulling om man hele tida blir behandlet som en gammel tulling. Men først og fremst er dette skamløst underholdende musikkteater” Dagsavisen

”Helsefarlig morsomt (…) Fabelaktig komisk timing kaller gang på gang på applaus for åpen scene.” Aftenposten

”Lenge leve (…) Forrykende moro, overraskende og sprelsk teater” Dagbladet (terningkast 5)

”Shownumre i toppklasse (…) Iblant er det rene stumfilmkomedien som utøves i gamlehjemmet.” VG (terningkast 5)

Med Charlotte Frogner, Anders Rogg, Trond Høvik /Hallvard Holmen, Gjertrud Jynge/ Ingrid Jørgensen Dragland, Marit Kolbræk, Thomas Bye og Håkon Moe. Et samarbeid mellom Det Norske Teatret og Riksteatret. Av Erik Gedeon. Oversatt av Marit Tusvik. Omarbeidet av Klas Abrahamsson og Erik Gedeon. Regi: Erik Gedeon. Scenografi og kostymedesign Mia Runningen. Lysdesign Terje Wolmer. Maskedesign Nina Bloch. Dramaturg Cecilia Ölveczky.

Forestillingen varer 115 minutter - ingen pause.


Fortsatt står deler av Norge igjen på spilleplanen og kanskje kommer de i nærheten av deg snart?  Om du ikke allerede har sett forestillingen, synes du snarest mulig bør skaffe deg billett!

5 kommentarer:

Anne Britt sa...

Det så morsomt ut. Men ser ikke ut til at den kommer til Østfold?

Yvonne sa...

Den går här i Karlstad också! :) Fast jag har inte sett den...

Quiltefia sa...

Hei!! Den forestillingen så fantastisk morsom ut!! Jeg husker at den fikk gode kritikker da den gikk i Oslo. Det er fint at Riksteateret finnes!! Jeg har lest bloggen din og jeg skjønner at du har mye å tenke på om dagen!! Håper at sønnen og svigerdatteren din snart er trygt tilbake i Norge!! Hilsen AnneKari:-)

BirtH sa...

Ja, var det ikke fornøyelig! Jeg har sett forestillinga. Det var latter i salen fra første replikk. Alle rollene hadde sin sjarm. Tenk om det kunne være sånn på aldershjemmet når vi en gang kommer dit .... Jeg blir vemodig av å tenke på hvordan det egentlig er i dag.

Da jeg så stykket var det Hallvard Holmen som hadde hippirollen. Han spilte Roy i TV-serien "Himmelblå".

Anonym sa...

Helt enig med deg.Alle som har anledning ,gå å se denne.Var på den da var i Harstad og angrer ikke på det.Fornøyelig.Mye latter i salen her.