27 januar, 2010

Molino de Viento - Mogan

7 km fra Playa de Mogan ligger innlandsbyen Pueblo Mogan.
Et kjent landemerke ved hovedveien er vindmøllen (Molino de Viento).
En dag i ferien var jeg hos venner i Pueblo Mogan.
Jeg fikk se mølla både i dagslys og mørke.

I fjor var den pyntet med orange lys og i år var det hvitt/blått.

Denne vindmølla er den største på Gran Canaria og en av de få som finnes på øya. Molino de Viento er fra 1700-tallet og sto tom i mange tiår etter en brann. I 1997 ble en stiftelse med bl.a. Mogan kommune og La Caja de Canaria (bank) startet og de satte i gang renovering av mølla. En håndverker fra Lanzarote fikk arbeidet og treverk ble importert fra Honduras. Molino de Viento sto ferdig renovert i 1998.

Molino de Viento har gjennom årene spilt en viktig rolle i Mogan’s historie. Det var her lokalbefolkningen brakte sitt korn for å få valset det til GOFIO. Etter erobringen av øya i 1483 ble mais innført og malt mais ble til gofio. I løpet av mange hundre år var gofio selve basen i det kanariske kostholdetet. Bruken av gofio i det kanariske kjøkken er fortsatt stort fra suppe, grøt til desserter.
Neste gang jeg er i Pueblo Mogan håper jeg at Molino de Viento er åpen for besøk.
Lover å komme tilbake med flere bilder fra interiøret!

.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for info og fine bilder - visste ikke om noe av dette, så nå lærte jeg noe nytt igjen. Artig - kanskje vi drar innom der på vår neste kanaritur. Klemmer**

Elsa sa...

Flotte bilder og interessant info om mølla.
Selv har jeg aldri vært på Kanariøyene, men når jeg leser i bloggen din er det nesten så jeg får lyst på en tur dit:)

Madame sa...

Sikke nogle dejlige billeder, Randi, og det var spændende at høre om møllen. Jeg har ikke været på Gran Canaria, siden jeg var ganske ung - men det kunne være spændende at opleve øen igen.

Yvonne sa...

Så fina bilder på kvarnen på kvällen! Gofio har jag hört talas om, men inte ätit. Än ;)

Tofo sa...

Så stilig med lys på vindmøllen:)

Anne sa...

Jøsses, mæller der også ja, litt anerledes enn de Danske, men du og du så flott Randi, se den belysninga da :-0

Anonym sa...

Så moro å lese. Du har virkelig satt deg inn i lokale forhold på imponerende vis. Vet du at vi er en liten håndfull som nå pønsker på å få i gang en "basic" spanskopplæring på internet. Kanskje i en lukket gruppe på Facebook. Hvor vi kan utfordre hverandre litt, gi hverandre "lekser osv. En av oss er spansklærer i ungdomsskolen, mens jeg er knapt nok påm turistnivå. Jeg har tenkt litt på deg også, så du må bare sende meg et pip dersom du skulle ha et ønske om å delta. Men du er kanskje langt forbi det "basic"-stadiet som vi må starte på?
Klem