07 august, 2013

Jeg er kvitt en elsker...

Du ble nysgjerrig nå? Kjenner du denne skapningen?

    Wikipedia og er tatt av PiccoloNamek.

Det er en mygg. Selv om myggen har elsket meg, har kjærligheten aldri blitt gjengjeldt!

Siden jeg var jentunge har jeg vært en myggmagnet. Plagsomt! For noen år siden fant jeg en artikkel på internett om at myggen liker kolesterol. Det var den amerikanske entomologen Jerry Butler ved University of Florida som hadde kommet fram til dette.  Ifølge Butler har myggen preferanser. "En av 10 personer er svært attraktive for myggen og folk med høye konsentrasjoner av steroider eller kolesterol på hudoverflaten tiltrekker seg mygg" sier Butler.

Hmm...  Så det var derfor mamma og jeg alltid ble oppspist av mygg, mens pappa aldri fikk et stikk da vi var på telttur? Mamma og jeg har arvelig høyt kolesterol, pappa hadde normalverdier.  I alle år har jeg prøvd å beskytte meg mot mygg og knott. Alt fra syntetiske insektsmidler, via armbånd kjøpt i Spania med syntetiske midler, til B- og C-vitaminer.  De gangene jeg har opplevd høy luftfuktighet på sydlige breddegrader, har nemlig mosquito'en vært så plagsom at jeg har blitt nærmest desperat.

Derfor gikk jeg sommeren spent i møte i år. Kolesterolnivået mitt har nemlig i løpet av det siste året kommet på lavnivå. En stor glede, ettersom jeg har FH og har vært behandlet for dette i nesten 30 år.  Kanskje jeg denne sommeren ville få mindre myggstikk?

I mai var jeg en tur til Spania og fikk 3-4 myggstikk.  Normalt sett skulle jeg ha fått mange flere stikk i varmen. Så da fikk jeg beviset på forskningen til Jerry Butler; lavere kolestrolnivået betyr mindre myggstikk!

Da jeg skulle reise til Mallorca i midten av juli, tok jeg ekstra forholdsregler. Jeg kjøpte BugBand som jeg fant på Prix før jeg reiste. Jeg har opplevd veldig høy luftfuktighet på Mallorca tidligere og da har myggen vært aggresiv.  Enkelte ganger har jeg vært helt "oppspist" og fått store kuler. Rett plagsomt har det vært! I år fikk jeg kun 1 - siger og skriver ett - myggstikk! Og det selv om luftfuktigheten var høy under hele oppholdet. Det ene stikket fikk jeg første kvelden i ferien og da hadde jeg ikke på meg BugBand, som ser ut som et "AI-bånd":


Det er første ferie jeg har opplevd uten myggplager og jeg takker BugBand like mye som lavt kolesterolnivå. Tok på båndet hver kveld og hadde det på hele natten. BugBand er plantebasert og inneholder Geraniol, som er basert på det samme som Jerry Butler fant ut at myggen avskyr.  Det lukter mildt sitron av BugBand og er effektivt i 120 timer.

Jeg kjøpte flere armbånd til "ferielageret" da jeg kom hjem.  BugBand fikk jeg virkelig troen på og siden det er et naturmiddel, så skader det ingen. Er så fornøyd at jeg fant ut at dette må videreformidles. For under 50-lappen ble jeg altså kvitt en elsker og fikk en langt bedre ferie!

Geraniol (oljen i geranium og sitronella) virker frastøtende på mygg og mange andre insekter, så dette er fine planter å ha på balkongen.  Les mer om dette på Geraniol-linken under bildet over her.7 kommentarer:

Anonym sa...

Har videresendt innlegget ditt til min ugifte svigersønn. Han er hardt plaget her i sommer, og mine lokale salver og kjerringråd har ikke hatt virkning. Så nå får han sjekke om remediet/armlenken finnes i Stavanger.

Elsa sa...

Takker for tipset om BugBand. Har vært på Prixen idag og hamstret inn til jeg drar til Kreta. I fjor sommer ble jeg ille plaget av myggen der nede, så nå håper jeg at jeg er gardert:)

Anne sa...

Hva til og med helsepersonell lærer her Randi... leser med interesse og årvåkenhet!!

Birthe sa...

Så interessant, Randi! Takk for at du deler :)

Yvonne sa...

Oj, sånt har jag aldrig sett! Geranium finns ju som krukväxt, kanske man kan gnida in sig med bladen ;) Ha det gott!!

Anonym sa...

Men Randi,
er ikke dette en Petter Spillemann da?? :-D
Besos Bente!

Turid sa...

Det båndet har jeg ikke hørt om før. Takk for tipset ;)
Koselig å "rusle rundt" i varmere strøk sammen med deg;)
Klem