Jeg fikk en flott gave for en stund siden.
En ung dame fikk et gammelt bord fra "overfloden" når jeg flyttet.
og som takk kjøpte hun snadder til meg.
Jeg ble inspirert til å lage min egen basilikumolje igjen.
Lenge siden sist.
Hadde en plante stående på kjøkkenbenken.
Fylte olje og flaksalt (havsalt) på en flaske.
Plukket bladene fra planten og puttet i flasken.
Enkelte foretrekker å bruke stavmikser på olje, basilikum og salt,
slik at konsistensen blir som en pestosaus.
Jeg foretrekker å lage oljen på denne måten.
På denne måten blir oljen lenger holdbar.
Basilikum har en helt spesiell smak som er nydelig sammen med tomater.
Smaken er søtaktig og mild og tilfører de fleste retter en herlig duft og smak.
Basilikum i tomatsauser er et "must".
Basilikum er også nydelig til myke oster;
som for eksempel Mozzarella, Feta og Chèvre.
I dag laget jeg deilig lunsj.
Tomater, Mozarella, basilikumolje m/noen blader + salt/pepper.
Ja, Mozzarella er en fet ost...
Men noen ganger fortjener man gode smaker uten å tenke kalorier.
og som takk kjøpte hun snadder til meg.
Jeg ble inspirert til å lage min egen basilikumolje igjen.
Lenge siden sist.
Hadde en plante stående på kjøkkenbenken.
Fylte olje og flaksalt (havsalt) på en flaske.
Plukket bladene fra planten og puttet i flasken.
Enkelte foretrekker å bruke stavmikser på olje, basilikum og salt,
slik at konsistensen blir som en pestosaus.
Jeg foretrekker å lage oljen på denne måten.
På denne måten blir oljen lenger holdbar.
Basilikum har en helt spesiell smak som er nydelig sammen med tomater.
Smaken er søtaktig og mild og tilfører de fleste retter en herlig duft og smak.
Basilikum i tomatsauser er et "must".
Basilikum er også nydelig til myke oster;
som for eksempel Mozzarella, Feta og Chèvre.
I dag laget jeg deilig lunsj.
Tomater, Mozarella, basilikumolje m/noen blader + salt/pepper.
Ja, Mozzarella er en fet ost...
Men noen ganger fortjener man gode smaker uten å tenke kalorier.
Denne lunsjretten simpelthen elsker jeg og foretrekker å kategorisere den som sunn.
Tomat har høyt innhold av vitamin A og C.
Tomat er også en viktig kilde til antioksidanter,
Basilikum er rik på B-vitaminet folat, vitamin C og K.
Tomat har høyt innhold av vitamin A og C.
Tomat er også en viktig kilde til antioksidanter,
Basilikum er rik på B-vitaminet folat, vitamin C og K.
I tillegg er basilikum en god kilde til vitamin A i form av betakaroten, magnesium og jern.
Se også hva Urtekildens planteleksikon skriver om basilikum.
6 kommentarer:
heldiggris ! jeg har et par bord her om hun vil ha : ))
det der er snadder for meg : )) kan spise det hele dagen ! dessuten kan du spise mozarella med GOD samvittigher.. kroppen skal ha fett.. det er karbo vi ikke skal ha : )
oljen har jeg ikke tenkt på før.. smart.. jeg lager pesto.. jeg fikk en italiensk oppskrift i sommer.. den er knallgod ! legger den ut på bloggen en dag..
takk for tipset ! og ha en koselig kveld : )
er det ikke det ene så er det det andre !
jeg har levd på kaffe, røyk og sjokolade i 30 år.. sjokoladen var hjernføde.. da kunne jeg jobbe i lunsjen og etter at de andre gikk hjem.. for å hvile ; ) kroppen var så mager som ei sild..
etter at jeg sluttet å røyke begynte kiloene å henge både her og der på meg : )
nå jeg prøver å sette meg inn i dette.. og har fått en bok med hvordan kostholdet skal være.. jeg har slitt ut muskler og skjelett og skal visstnok trenge kalsium og fett for å holde i det sjakk.. men det ene mineralet trenger det andre vitaminet.. ellers duger det ikke.. er ikke til å bli klok på dette men jeg prøver : ))
fortsatt god kveld : )
Heldig du :-)
Lønner seg å være snill.Fin gave det der,og nyttig.Så veldig god ut den lunchretten din.Nammm:)
Godmorgen Randi.
Så flott gave du fått. Det er en glede å gi vekk ting som kommer til bruk hos noen andre og det er stor glede å få. Dette var ei flott gave synst eg. Noe man bruker og ikke noe som blir stående på ett annet bord og samler stöv.
Takk for tipset på oljen...
Det skal eg jammen pröve. Vilken olje brukte du? Raps eller solsikkeolje?
Har urter og krydder her som kan brukes i olje.
Nå skal eg ut og nyte sola... Hente avisen, og spise frokost.
Ha ei flott torsdag der oppe.
Her blir det en fin dag.
Klems Synnöve.
Var godt i gang med å kommentere her, men så forsvant hele greia.
Prøver med en som blir vesentlig kortere, mye står på programmet i dag og må snart "i gang". :)
Lærte noe nytt i dag også jeg, selv om de gastronomiske kunster ikke er helt for mine store lidenskapers ønsker. I 42 år har kona og jeg vært enige om arbeidsfordelinger her i huset, det er kanskje beste at det er vedtatt med enstemmighet at det er i nødens stund jeg står ved grytene. Da tar jeg heller oppvasken og ryddingen. :)
Tomatenes egenskaper var nye for meg. Muligens for at jeg vokste opp med en skolekammerat som bodde på et gartneri. Jeg spiste meg lei på det, men har etter hvert spist meg opp igjen. Trodde vel egentlig det var for det meste vann. Kanskje påvirket gjennom mine tidligere opplevelser. :) Nå blir det med helt andre tanker enn om pynt jeg tar den i bruk. Takk for ny kunnskap.
Fetaost kom først inn i huset her for vel seks år siden. Da gjennom vår svigerdatter som er fra Bulgaria. Nå elsker vi både fetaosten og ikke minst svigerdattra. Den brukes mye i salater for vår del. Fetaosten ja. Salatene får vi ofte hjelp av den bulgarske å lage. :)
Takk for serveringen og så håper jeg du får en fin dag som er medgjørlig og går pent sammen med deg på dine veier. :)
Ha en fin dag!
Legg inn en kommentar