17 september, 2010

Filosofiske tanker i Palma

Hva tenker du Ramón Llull,  der du står på din sokkel i Palma?
Mallorcas kjente filosof
(1232-1316) har nok sine tanker om verden i dag.
I et av de mest trafikkerte kryssene i Palma skuer han utover havnen.
(Av de Antoni Maura / Av de Gabriel Roca)

Llull (uttales " snakket mange språk.
rundt i Europa, Afrika og Asia som misjonær.
Nå kommer turister fra land i alle verdensdeler til Palma.
Turistbusser suser forbi filosofen på sokkel og det snakkes mange tungemål.

Vi får høre om Ramón Llull.
Jeg fikk ikke vite nok, derfor måtte jeg lese mer når jeg kom hjem.
(Klikk for større bilde.)
.
Her er noe av det jeg fant ut om Ramón Llull:
.
En bloggvenn på Mallorca har skrevet flere ganger om Ramón Llull. Du finner noe her.  Han skriver bl.a. at Ramón Llull betyr det samme for katalansk språklige som Shakespeare for engelsk språklige. For de av mine lesere som er interessert i den vakre øya i Middelhavet, anbefaler jeg forresten et besøk på bloggen "Mallorca Daily Photo Blog". Bloggvennen kjenner øya godt. Han har vært fastboende i snart et kvart århundre.

Store norske leksikon skriver at Ramón Llull, , ble    misjonær, filosof og dikter fra Palma de Mallorca. Han var den første som utviklet en misjonsteori. En forutsetning for å drive misjon er kjennskap til språk, og med dette for øye stiftet han i 1276 en høyskole for orientalske studier. I mer enn 30 år reiste han omkring, dels for å tale misjonens sak, dels for å virke blant muslimene og jødene. Ifølge et sagn led han martyrdøden i Algerie.

Ideer

Llull utviklet en metode som på rasjonelt og uimotsigelig vis skulle overbevise motstanderne om kristendommens sannheter. Denne metoden ("den lulliske kunst") var emne for hans forelesninger ved flere univeristeter i Europa og for de filosofiske verkene "Arbre de sciencia" (1296) og "Ars magna generalis ultima" (1305-08).  De bygger på en ide om en generell og rent mekanisk fremgangsmåte for å utlede (alle) sannheter fra et lite antall grunnsetninger og begreper, innskrevet på dreiende, konsentriske sirkler som gjorde det mulig å fremstille alle kombinasjoner.  Systemer dannet skole etter hans død og øvde innflytelse helt frem til 1600-tallet. Bl.a. inspirerte det G.W. Leibniz i hans søken etter en "ars combinatoria".

Skrifter

Storparten av Llulls produksjon var opprinnelig skrevet på katalansk. Skrifter som er bevart på hans morsmål har medvirket på avgjørende måte til å gjøre katalansk til et litterært språk. Libre de contemplació en Deu (1272) er det første filosofiske skrift på et romansk folkemål. Libre d'amich e ama er, ved siden av L'arbre de filosofia d'amor (1298), en av den mystiske litteraturs perler. Den utopiske romanen Libre de Evast e de Aloma e de Blanquerna son fill (1283–86) er den første roman skrevet på et romansk språk. Blant hans verker skrevet i bunden form bør nevnes det elegiske diktet Desconhort (1295 eller 1305). I moderne tid er studiet av Llull gjenopptatt, og flere av hans skrifter er blitt oversatt, fremfor alt til engelsk. Et utvalg til norsk ved L. Sletsjøe utkom 1975.

Filosofisk hilsen og god helg til mine lesere!

9 kommentarer:

RuneE sa...

Man har jo som du skriver hørt om ham, men ikke så detaljert som dette. Hyggelig å få satt ham inn i sin samtid!

Tovepia sa...

sannelig får du satt deg og oss inn i kunnskap om diverse steder, flott!
Jeg har overlevd tannlegen, slapp unna rotfylling denne gang, som han sa, men ny krone...og det koster jo en sydentur:D
Kos deg i helga og klem fra meg;)

Vilt og vakkert sa...

Heisann1 Nå begynner jeg mentalt å forberede meg til å møte Mallorca igjen, og jeg tenkte faktisk på dette hjørnet bare for en halv time sida. Rundt bygningen opplevde vi, mens vi satt på fortausrestauranten og drakk en kopp kaffe, at en mann ble fratatt kameraet sitt. Han ble så sint at han kjapt snudde på hælen, grep tak i tjuven og la han i bakken!
Neste uke tar jeg med penn og papir og noterer meg tips fra sidene dine.
Ha go' hælj du også, klem ;:OD)

Anette sa...

Spændende indlæg. Jeg kan også finde på at gøre små notater om noget jeg vil læse mere om når jeg kommer hjem fra ferie. Jeg har bogmærket det link du omtaler - den ser spændende ud den blog :) God weekend

Vilt og vakkert sa...

Hei igjen.... jeg tok meg friheten til å kontakte vennenn din ;:OD)

Anne sa...

Tipper du Randi har ekstra stor utbytte av dine feriedager du med all den kunnskapen du etterhvert får i ditt hode. Ingenting går deg forbi når du besøker yndlinsplassen din.

Bruker utrolig mye tid jeg også, både i forkant og etterkant av en tur, da blir nok opplevelsene en helt annen ja.

Nyt nå helga uansett om du er i moderlandet :-)

Varm klem til deg.

Madame sa...

Det var spændende at læse, Randi - jeg har aldrig hørt om Ramón Llull før.

Rigtig god weekend til dig!

xxxl sa...

Hei :) dette var spennede lesing... og sikert mere morsomt å vite litt om det man ser når man er på tur også.

Ha en flott helg:):)

Melusine sa...

Jeg tok også bilde av denne statuen,
så det var interessant hva du har funnet ut!